PROSECCO

PROSECCO  
 
ORIGINÁL JE JEN JEDEN
 
Conegliano Valdobbiadene DOCG
 
Treviso DOC
 
 .....svěží, hravé, jemné, ovocité, voňavé a přátelské.....
 
cartizze---valdobbiadene1,748
  
 
 
Prosecco patří mezi nejoblíbenější šumivá vína na světě. Pochází ze severovýchodní Itálie z regionů Veneto a Friuli. Hlavní pěstitelské oblasti se nacházejí v provincii Treviso (apelace DOC), nejkvalitnější Prosecco pochází z vinic mezi městečky Conegliano a Valdobbiadene (apelace D.O.C.G.). Prosecco se vyrábí z odrůdy vinné révy, která se nazývá Glera (vždy ji musí být v láhvi minimálně 85%, zbývajících 15% muže obsahovat také jiné odrůdy, např. Pinot Bianco, Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Nero nebo také lokální odrůdy Verdiso, Perera, Bianchetta Trevigiana). Obvykle má Prosecco nižší obsah alkoholu (okolo 11%), což mu dodává lehkost a svěžest.
 
ZÁKLADNÍ INFORMACE
 
Země původu: Itálie
Oblasti výroby a pěstování: Veneto a Friuli
Základní odrůda: Glera (vždy min. 85%)
 
OBLAST PROSECCO
Territori Prosecco
 
Dělení podle kvality:
Valdobbidene Superiore di Cartizze D.O.C.G. (nejkvalitnější)
Valdobbiadene Conegliano Prosecco Superiore D.O.C.G "Rive"
Valdobbiadene Conegliano Prosecco Superiore D.O.C.G
Prosecco DOC Treviso
Prosecco DOC (nejjednodušší)
 
prosecco pyramida1
                                                                                         *comune = obec                       
                        
Dělení podle obsahu oxidu uhličitého:
TRANQUILLO - tiché víno bez obsahu CO2
FRIZZANTE - tlak v láhvi 1 - 2,5 baru (jemně perlivé víno)
SPUMANTE - tlak v láhvi 3,5 baru a více (šumivé víno)
 
Dělení podle zbytkového cukru:
Extra Brut 0 g/l
Brut 0-12 g/l
Extra Dry 12-17 g/l
Dry 17-32 g/l
  
Dělení podle výrobní metody:
CHARMAT - druhotné kvašení v nerezovém tanku, čiré a filtrované Prosecco (nejvíce používaná metoda)
CHAMPENOISE - druhotné kvašení v láhvi, čiré Prosecco
PROSECCO COL FONDO - nefiltrované Prosecco dokvašováno v láhvi s obsahem kvasinek (původní stará metoda výroby Prosecca)
 
charamt method